Åpning av Jøssingfjord Vitenmuseum

scheduleFredag 21. juni 15:00–18:00

Eksplosiv åpning av landbruksminister Geir Pollestad, steinkule kulturelle innslag fra lokale talenter og en minikonsert med Tønes som vil gruse alt av forventninger!

Velkommen til storstilt åpning av Jøssingfjord Vitenmuseum, i regionens mest spektakulære fjord!

Dagen vil by på eksplosiv åpning av landbruksminister Geir Pollestad, steinkule kulturelle innslag fra lokale talenter og en minikonsert med Tønes som vil gruse alt av forventninger!

Kl 15:00 Felles åpning og kulturelle innslag for inviterte og allmenheten
Kl 16:00 Åpent museum for alle som ønsker

Museets hovedtema er mennesker, natur og teknologi, og samspillet dem imellom. De besøkende får lære om hvordan den spesielle geologien i regionen har lagt grunnlag for bosetting og leveveier, og hvordan mennesker har brukt ressursene i berggrunnen og langs kysten gjennom tusenvis av år. Jøssingfjord i Sokndal kommune er en spesiell fjord, med en lang, spennende og unik historie. Allerede for 6000 år siden levde det mennesker under den ikoniske Helleren innerst i fjorden. Det var i Jøssingfjord man tidlig på 1900-tallet produserte det første elektrosmeltede stålet i verden, og det var her den revolusjonerende Søderbergelektroden ble oppfunnet og testet ut. Det var i Jøssingfjord den første krigshendelsen under 2. verdenskrig på norsk jord fant sted. Det var her Bellona ble grunnlagt. Det er her Norges største gruve skiper ut malmen på verdensmarkedet. Og det er her i Jøssingfjord de to små ikoniske husene under Helleren står.

I dag er det få spor igjen etter denne rike historien, men det nye museet skal formidle disse fortellingene.

Beliggenhet

Kart som viser hvor Jøssingfjord Vitenmuseum er.
JV

Jøssingfjord Vitenmuseum

Åna-Sira-veien 665, 4380 Hauge i Dalane

Jøssingfjord i Sokndal kommune. Avkjørsel fra fylkesvei 44 i bunnen av dalen.