Egersund byhistoriske leksikon

Musikalsk-dramatiske forening, Den

Ensemblet til Den Musikalsk-dramatiske forening ved forestillingen «En søndag paa Amager» i slutten av 1890-åra. Foto: Ukjent/DF

Den Musikalsk-dramatiske forening ble stiftet i 1894 av en munter gjeng som skulle skape et frodig teater- og musikkmiljø i Egersund. På Ellingsens Hotel var det bygd scene, og der framførte foreningen sine to første skuespill, ”Intrigerne” og ”Soldaterløier”, i februar 1895. De glade amatører ble instruert av byens eneste profesjonelle skuespiller, Hjalmar Hammer.1)

Etter åpningssuksessen fortsatte den kreative foreningen med både egen oppsetninger og gjestespill, teaterstykker og konserter. Takket være foreningen fikk egersunderne oppleve mange dyktige omreisende kunstnere, og Ellingsens sal var ofte fullsatt med begeistrede publikummere.

Den Musikalsk-dramatiske forening gikk imidlertid i oppløsning etter 8 – 9 års virksomhet, men det frodige miljøet den hadde skapt levde videre i beste velgående.2)

1)
Hammer hadde hatt stor suksess på Christiania Theater i mer enn 20 år, men hadde måttet trekke seg tilbake på grunn av sykdom.
2)
Kilde: Harald Hamre: Egersund byhistorie, B2, s. 214