Egersund Fayancemuseum

Åpningstider

Vintersesongen:

Mandag-tirsdag: Stengt
Onsdag-fredag: 11-15
Lørdag-søndag: 11-17

Egersund Fayancemuseum er et museum knyttet opp mot produksjonen til A/S Egersunds Fayancefabriks Co. (1847 – 1979). For reservasjon av aktiviteter for små grupper (opptil 5 personer), bruk vårt reservasjonssystem.

Fabrikken

Flyfoto av fabrikkområdet til Egersunds Fayancefabriks Co i 1952. Foto: Widerøes Flyselskap.

Flyfoto av fabrikkområdet til Egersunds Fayancefabriks Co i 1952. Foto: Widerøes Flyselskap.

I mer enn 132 år forsynte fabrikken i Egersund det norske folk med steintøy både til hverdag og fest. A/S Egersunds Fayancefabriks Co. hadde en usedvanlig omfangsrik produksjon med et vell av ulike modeller og dekorer. Gjennom den omfattende produksjonen gjenspeiles strømninger innenfor kunst- og moteverdenen i en lang periode.

Fabrikken ble stiftet i 1847 under navnet Egersunds Potteri. Grunnleggeren Johan Feyer hadde selv lært pottemakeri gjennom studier i Newcastle upon Tyne. I løpet av kort tid utviklet fabrikken seg til å bli Norges største steintøyprodusent.

Opprettelsen av museet

Etter at fabrikken ble nedlagt i 1979 overtok Dalane Folkemuseum fabrikkens arkiv og gjenstandssamling. Dette danner grunnstammen i Egersund Fayancemuseum som ble etablert i 1986. I 2010 flyttet Egersund Fayancemuseum i nye moderne lokaler i Fabrikkgaten 2 der den gamle fabrikken i sin tid holdt til.

Foto av kjøpesenteret Amfi Eikunda i 2011

Foto av kjøpesenteret Amfi Eikunda i 2011.

Egersund Fayancemuseum viser et utvalg av gjenstander fra fabrikkens lange historie. Utstillingene viser også hvordan fajansefabrikken utgjorde en hjørnestein i Egersunds by. Egersund Fayancemuseum har gjennomført universell utforming i alle ledd både med hensyn til adkomst og formidling.

Museet har også butikk ved resepsjonen. Egersund Fayancemuseum er en avdeling av Dalane Folkemuseum. Det er dessverre ikke tillatt med hunder inne på museet.

Her finner du Egersund Fayancemuseum

Fabrikkgaten 2
4370 Egersund

(2. etasje i kjøpesenteret Amfi Eikunda)

Vis posisjonen i Google maps